Hunder – bruk og kast?

Jeg hadde en kommentar i Haugesunds Avis for kort tid siden. Tenkte jeg kunne gjengi den her.

«Blandingshund 5 år, tispe, til omplassering. Barnevennlig og vant til andre dyr. En flott, glad hund gis bort på grunn av for liten tid.»

Jeg sjekket finn.no tirsdag 26. juni, og fant ut at det ikke er mindre enn 96 hunder som står på listen «Gis bort». En ny sjekk den 4. juli viser 95 hunder. Altså, nesten hundre hunder som ikke lenger passer inn i eiernes hverdag og må vekk. Har ikke tid, endret bosituasjon, endret sivilstatus, utdanning. Listen er lang over årsaker, eller i mange tilfeller unnskyldninger, til at forpliktelsen som en gang ble tatt om ta vare på og leve med en hund brått skal oppheves.

Du skal være bra hardhudet om du ikke lar deg sjarmere av en valp. Søte, sorgløse og nysgjerrige på alt som rører seg, baner de seg vei rett inn i hjertet til de aller fleste.

Altfor mange anskaffer seg hund uten å ha reflektert over at valper blir store i løpet av kort tid. Veldig kort tid.

I løpet av noen uker må treningen starte. Hunden skal lære seg å tilpasse seg våre levevaner, og vi skal lære oss å gi hunden det den trenger for å trives. Det siste virker det som om enkelte hundeeiere fullstendig har fortrengt.

Valpen blir ungdom, og kravet til fysiske og mentale utfordringer skal og må innfris. Det holder ikke lenger med små turer. Enkelte hunderaser har et stort behov for å arbeide, være til nytte for sine eiere. Du skal lete lenge etter en mer lykkelig hund som får lov til å jobbe for sin eier og for føden.

– Vi ønsket å få en familiehund som vi kunne kose oss med, forteller en fortvilet mor meg på telefonen. Hunden hun hadde anskaffet seg var en jakthund. Den fikk minimalt med tur, ingen stimuli eller utfordring av hundens egenskaper, ingen struktur og disiplin. Hunden fremsto som et monster som tyranniserte den lille familien. Noen hadde gitt den lille familien veldig dårlige råd i valg av hund. For ordens skyld, hunden og familien fikk hjelp, og den engelske setteren har det godt i dag. Dessverre finnes det altfor mange slike hundehold blant oss.

Når utgangspunktet er hva hunden skal gjøre for oss, og det stopper der, da kan man skape store problemer for seg selv og omgivelsene. Det rette er å spørre seg er: «Vi ønsker oss en hund, men kan vi gi den det den trenger? Hvor mye tid er vi villig til å bruke?»

Ikke spør hva hunden kan gjøre for deg, spør hva du kan gjøre for hunden. Et sunt hundehold har gjensidig respekt mellom eier og hund som fundament. Hengivenhet og tillit bygges over tid.

Begynn der, og la valg av rase ligge inntil det spørsmålet er avklar. Er du en person som er i lite aktivitet, så ikke skaff deg en boarder collie eller afrikansk ridgeback. Punktum. Er du en som er ute å løper hver dag, så kjøp ikke en bulldogg for å ha som løpekamerat. Punktum.

Bruk tid på å stille kritiske spørsmål til deg selv før du anskaffer hund. Det vil kunne gi deg og hunden en mye større mulighet for et langt og lykkelig liv sammen.

10 tanker om “Hunder – bruk og kast?

 1. Tusen tusen takk! Dine ord er så sanne… Alt for mange setter seg ikke inn i rasen sin, og har ikke tenkt over at hund faktisk tar tid. Og det er jo det som er moro, at den krever deg.For finnes det noe bedre enn når hund og eier får det til og har det festlig sammen!?

  God klem til deg, måtte flere høre om dette- før de velger feil.

 2. Rhodesian Ridgeback? 😉 Har både RR og BC, men ingen av våre skal noen gang noe annet sted.Helt enig med deg i innlegget ditt. Folk burde tenke seg om. Først om de virkelig VIL ha forpliktelsen de neste 15 årene og så hva de kan gi hunden med tanke på å komme frem til en rase. Blir litt satt ut når folk kommer og sier til meg at de «får snart hjem en valp av verdens smarteste hunderase»…Folk må opplyses bedre, og der har også oppdretterne en vei å gå.

 3. Supert innlegg, og et viktig tema ! Det virker som om mange «glemmer» at en søt, liten hundevalp faktisk vokser seg stor og trenger at eieren bruker mye tid og krefter på å gi den et best mulig liv.

 4. Tror ikke mange tenker over dette når de kjøper hund. Å skaffe en hund er jo omtrent som å ha et barn. Jeg er «deleier» i mine foreldres hund, en herlig golden retriever på 11 år. Og nå skal vi ut på luftetur:)

 5. Veldig riktig og viktig det du skriver her, er desverre mange som ikke tenker langsiktig nok når de går til innkjøp av hund. Eller, velger rase utifra hva de syns er fint, eller VIL ha, ikke hva som passer dem. Jeg har gått hjemme i 2 år pga ME, og vi gikk i innkjøp av en hund, så jeg slapp å være hjemme alene, og jeg hadde noen å ta meg av. Siden jeg har ME, kan jeg ikke ha en fysisk krevende hund, så vi søkte etter selskapsraser, raser som klarer seg uten mye mosjon til tider, siden forma mi svinger. Resultatet ble en blandingshund med Cavalier King Charles, Powderpuff og Kooiker. Sistnevnte visste vi ikke var i blandingen, før vi stod med helseboka. Heldigvis virker det kun som det er størrelsen han har arvet fra den, bortsett fra at han KAN gå krevende og lange turer om han får, men han trenger ikke. Om han har dager med lite mosjon, får han noe å bryne seg på mentalt, og han kan så mange triks, fine sirkushunden vår. Et liv uten Tiko er ikke et liv vi ser for oss, uansett om jeg og kjæresten splitter lag, eller hva som skulle skje, så er han et ansvar vi tok på oss, til døden skiller oss ad. Er desverre alt for mange unge jenter som vil ha chihuahua for statusen sin skyld, uten å tenke på at det faktisk er mer enn en «veskehund». Chihuahuaer som blir bært overalt syns jeg synd i, rett og slett, for de er like mye hund de som en schæfer. Velg rase etter hva som passer livssituasjonen, og vær realistisk. Kan du HVER DAG gå to timer med hunden? Nei? Så ikke velg en som krever det. Velg en du vet du kan stimulere nok på dårlige dager, i dårlige tider, og som du alltid kan gjøre det beste for! 🙂

 6. For hver hund du forsvarer, så finnes det 100 katter _per hund_ som ikke blir forsvart. Som ikke føler seg like velkommen som det en hund er så heldig å få oppleve. Hvor er din omtanke når det gjelder dem, da?

  Stakkars hund????? Hva med stakkars katter som har det 10 GANGER VERRE enn det noen hund noengang kommer til å få? Hvor er din omtanke da a’? Har du giddet å telle kattene inne på finn.no som ikke er ønsket lenger? Har du NOENGANG lest om eiere som kaster en hund fra en kjørende bil noengang?

  Har du noensinne lest om hunder som blir pakket og polstret i søppelsekker fra de er små, og dumpet rett uti sjøen? Har du?????

  Nei, du har vel ikke det. Det er visst bare katter som får lov til å oppleve en slik skjebne.

  Og hva med stakkars marsvin da?

  Nei, vet du hva? Skal du forsvare dyr, så får du ta med ALLE. Inkludert hester som blir mishandlet og sultes ut.

  Syns ikke synd i noen av hundene som blir gitt bort, – de er tross alt bedre stilt enn kattene, marsvinene og hamsterne. De blir faktisk bedre behandlet, tross alt, enn det de mindre dyrene blir.

  Og man trenger ikke å eie dyr selv, eller være en katteeier, for å se den store forskjellen der 😕

  • At jeg i artikkelen tok for meg kun hunder, betyr ikke at det gjelder andre dyr også. Jeg jobber med hundespørsmål hver eneste dag, og har ikke nok kunnskap og kjennskap til andre dyr slik som du tydeligvis har.

   Jeg har stor respekt for alle som jobber med å bedre dyrenes velferd, men jeg er ydmyk nok til å holde meg til det tema som jeg kjenner aller best. Så støtter jeg så godt jeg kan opp om andre som har langt mer kunnskap om andre dyr. Allerede på mandag har jeg en ny artikkel i Haugesunds Avis om eierløser katter hvor blant annet Dyrebeskyttelsen er blitt intervjuet. De har en faglig kunnskap om dette problemet som jeg ikke har, så da lar jeg de uttale seg.

   Personlig synes jeg du bommer kraftig med kritikken din. Det er vel bedre at ting blir påpekt, enn at jeg ikke snakker om det i det hele tatt. Men lar deg få lov til å ha din mening, og respekterer den, men jeg er totalt uenig at jeg skal nevne alle andre dyr i samme åndedrag. Den fagkunnskapen har jeg ikke, så det skal jeg overlate til de som vet, på saklig grunnlag, hvordan situasjonen er for den enkelte art.

 7. Det finnes vel gange grunner til at folk velger å gi bort sin hund. Mener nå selv at det er bedre at de faktisk, tenker på hunden, prøver å gi den et nytt hjem framfor den enkleste utvei.

 8. Det er helt klart lov å ombestemme meg, men som du sier er det nok en overvekt av de som «vil ha en hund å kose seg med». Og dermed velger de hund ut i fra utseende, noe som i min mening ikke er det riktige. Selv har jeg og min kjære en 2 år gammel border collie som regelrett ramlet ned i fanget på oss. Han er en fantastisk hund og aldri i verden om jeg ville vært han foruten, men han trenger mye aktivitet og mental stimulering.
  Alle hunder, og hundeeiere, er forskjellig og jeg tror det kan være vanskelig å finne den hunden som passer perfekt for deg. Men skal du ha hund bør du lete godt, for det er faktisk snakk om godt over 10 år med forpliktelser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s